Historie

Grindsted Amatør Scene – eller GAS, som foreningen har heddet i folkemunde lige siden starten – blev dannet den 23. april 1987.

Intentionen var, at danne en forening for de personer, der havde lyst til at prøve kræfter med teater på amatørbasis enten foran eller bag scenen. Kun fantasien og økonomien skulle sætte grænser for valg af genrer og repertoirer – der skulle arbejdes seriøst, og kvaliteten være så god som overhovedet muligt for amatører. Foreningen skulle være uafhængig og ikke have noget alderskriterie.

Ovenstående var i store træk, hvad vi skriblede ned som idegrundlag ved opstart at foreningen.

Og derefter kastede vi os ellers ud i en sjov og fantastisk verden, der nu i mange år har beriget medlemmer – og forhåbentlig også publikummer – med mange gode oplevelser. Vi har prøvet kræfter med store familieforestillinger, små børneforestillinger, juleforestillinger, cabaret, revy, musical, Dario Fo, Ud-af-hus-underholdning, serveringsteater, syngepiger, Karensmindespil, ”opvarmningsunderholdning” til f.eks. Flemming Jensen Show osv. Børn, unge og voksne i samspil og hver for sig. Det er det, vi vil, og det vi gør, ihukommende at kun fantasi og økonomi sætter grænsen.

Mange har trådt deres første ”teatersko” i foreningen – for nogle var det kun en enkelt forestilling, for andre er det blevet en livsstil, og de kan simpelthen ikke få udfordringer nok, der lugter af teater. Rigtig mange børn og unge har vi måttet sige farvel til, når de fløj fra reden og skulle begynde at tage livtag med ”voksen”dommen. Vi ved, at nogle har fortsat interessen for amatørteater andre steder, enkelte andre lever professionelt af at være ”på”. Måske har vi været med til at nære interessen? Vi håber det.

En lille håndfuld teatertossede var med til at arbejde for opstart af foreningen tilbage i 87 – snart var vi 2 håndfulde til den stiftende generalforsamling og efter at have ”sjanghajet” et par medlemmer mere og allieret os med nære familiemedlemmer, var vi klar til at påbegynde ”Englefabrikken” et teaterstykke af Torben Nielsen. Den første forestilling i rækken af mange.

Siden er det gået slag i slag. Mit håb er, at der fremover stadig kan findes ildsjæle i lokalområdet, så Grindsted Amatør Scene vil have en god chance for at bestå mange år endnu.

Anni Guldager